Jsme český výrobce

ZAZIMOVÁNÍ JAHODNÍKŮ

Aby jahodník přežil zimu, je nutné v období října přistoupit k zazimování. Pokud teplota v hloubce kořenového systému jahodníku klesne pod minus 15 °C, dochází k jeho trvalému poškození, které je nevratné. Jak ochránit jahodníky před zimou? Je to jednoduché…

Prokypříme půdu - v meziřadí můžeme okopat hlouběji, v řadách povrchově.

Odstraníme:

  • plevele z okolí jahodníku,
  • staré a suché listy, ostříháme mladé výhonky,
  • celé rostliny, které jsou napadeny škůdci a chorobami.

Převislé jahody - na podzim je ze závěsných nádob přesadíme na záhony a ošetříme je stejně jako jahody klasické. Pokud nemáme možnost přesadit – kryjeme truhlíky nebo květináče chvojím.

Zastřihneme jednou plodící jahodníky do výšky cca 5 - 10 cm, nejpozději do poloviny října, kdy začínají první mrazíky. Nové jahody sázené v srpnu a září nesežínáme, stejně tak ani měsíční jahody.

Podzimní výživa: hnojení provádíme do konce října, cílem je posílení kořenového systému rostliny, zvýšení odolnosti pupenů nasazených během října, rostlina snadněji přezimuje. Používáme hnojiva s nízkým obsahem dusíku, s vyšším obsahem fosforu, draslíku a vápníku. Můžeme obohatit anorganickými komplexními hnojivy NPK – s ohledem na podzimní požadavek rostlin, v tekuté popř. granulované formě. Z organických hnojiv lze využít zkvašené a zředěné roztoky z ptačího trusu, kejdy, kopřiv… Do uličky mezi jahodníky můžeme aplikovat koňský hnůj.

Zaléváme pravidelně, až do prvních mrazů, jahodníky nesmí být dlouhodobě v suchu, zaléváme tedy i období suché a teplé zimy.

Zahrneme krčky zeminou, popř. kompostem, slámou,… srdéčka nezahrnujeme.

Ochrana před mrazy - zakryjeme bílou netkanou textilií nebo chvojím.

Postřik proti případným chorobám a škůdcům (nejčastěji proti hnilobám, květopasům, roztočíkům).

strawberries-g864d63c51_1920

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení