Jsme český výrobce

LEDEN V ZAHRADĚ

 

Zima je v posledních letech velmi proměnlivá a již dlouho neplatí, že leden je nejstudenější měsíc v roce, můžeme tedy udělat spoustu práce…

Dáme si do pořádku zahradní nářadí a techniku. Nabrousíme ostří u rycích a kopacích nástrojů (rýčů, lopat, motyček). Krumpáče jsou z kalené oceli, naostření přenecháme raději odborníkům v zámečnické dílně s výhní („vytáhnou za tepla“) nebo použijeme menší brusný kotouč k hrubému broušení na sucho. Kovové části po broušení natřeme ochrannou vrstvou maziva – ideální jsou oleje ve spreji, vazelína nebo petrolej. Zahradnické nůžky, kosy, srpy a sekery potřebujeme ostré, pravidelně je tedy brousíme pomocí brousku navlhčeného vodou a olejem. Ostří potřeme mastným hadříkem, nůžkám naolejujeme pružiny a čepele nezapomeneme zavřít. Pilu se šikmými zuby brousíme trojúhelníkovým pilníkem. Při broušení řetězové pily postupujeme dle pokynů v návodu, případně využijeme servisu zahradní techniky. Provedeme kontrolu dřevěných rukojetí a násad – pokud objevíme praskliny, raději vyměníme celé. Dřevo můžeme ohladit skelným papírem - pro zarovnání drsného povrchu a odstranění nečistot. Ošetříme lněným olejem, popř. voskem na parkety.

Kontrolujeme oplocení zahrady, aby se k rostlinám nedostala lesní zvěř. Prohlédneme úvazky a oporu u mladých stromků. Přikrmujeme ptactvo, odstraníme stará hnízda a vyčistíme ptačí budky.

Chráníme stromy a keře před polámáním - odlehčíme větvím od námrazy a těžkého sněhu. Podíváme se, zda máme choulostivé rostliny dobře zakryté chvojím a slámou, popř. netkanou textilií. Kmeny ovocných stromů natíráme vápenným mlékem, jako ochranu před prudkým slunečním dnem. Ke kmenů můžeme rozhodit kompost. Kartáčem nebo škrabkou odstraňujeme starou borku (druhotná kůra), pod kterou přezimují škůdci a výtrusy hub – poté vše spálíme.

Pokud nemrzne, kolem poledne, zaléváme stálezelené keře, trávy,… Trávník necháme během mrazu v klidu, nevstupujeme na jeho plochu – přitlačením listů trávy k zemi zabráníme proudění vzduchu a trávník je náchylnější na jaře k plísni. Je vhodný čas k řezání roubů pro jarní roubování. Rouby by měly do jara zůstat živé a nenarašeny. Z korun stromů odstraňujeme staré plody – na jaře by byli zdrojem infekcí.

Pokud to počasí dovolí, přehazujeme kompost. Na novou sezónu chystáme skleník - pečlivě zryjeme záhony a zapracujeme do nich hnůj nebo kompost (vyzrálý, starý alespoň 3 roky). K dezinfekci půdy ve skleníku můžeme použít dusíkaté vápno (Perlka).

Sklízíme mrazuvzdornou zeleninu - růžičkovou kapustu, pór, kadeřávek, chráníme ji netkanou textilií – nesvědčí jim prudké změny teplot a holomrazy.

Pravidelně prohlížíme stav uskladněného ovoce a zeleniny, zkažené jako zdroj chorob odstraňujeme. Větráme sklepy, zejména pokud nemrzne.

Překontrolujeme zásoby semen, cibulek a hlíz okrasných rostlin. Případně dokoupíme hnojiva a postřiky. A máme čas plánovat, co budeme pěstovat, s ohledem na střídání plodin, na jednotlivých záhonech…

 

birds-g4012c6cb5_1920

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení