Jsme český výrobce

LÉTO A BYLINKY

Bylinky

… k celému létu neodmyslitelně patří barvy a chuť dozrávajícího ovoce a zeleniny, ale také velká porce vůně z bylin a keřů. Z bylinkové zahrádky nebo z bohatého sortimentu bylin rostoucích ve volné přírodě si můžeme udělat zásobu na období, kdy léto bude daleko za námi…

Sbíráme pouze byliny, které opravdu bezpečně známe, v množství, které spotřebujeme nejlépe během jednoho roku (u starších bylin klesá obsah účinných látek), sušené kořeny vydrží 3 – 5 let (s výjimkou puškvorce). Vybíráme kvalitní a zdravé rostliny, bylinky při sběru ukládáme do košíku nebo plátěné tašky, aby nedošlo k zapaření. Sebou je dobré vzít nůžky na bylinky, popř. nůž, rukavice – jako ochranu před pichlavými a žahavými druhy, lopatku na kořeny.

Sběr provádíme za suchého počasí, nikdy ne po dešti – vlhké byliny jsou náchylné k napadení plísní. Během pozdního dopoledne, kdy oschne ranní rosa, nebo kolem poledne sbíráme květy v počátku rozkvětu, listy a celé natě. Časně ráno, navečer a v noci kořeny - obyčejně se sbírají na jaře, kdy se síla byliny ještě neprobudila nebo na podzim, kdy je síla byliny již stažena do kořenů. Pokud provádíme sběr kořenů v létě, dodržujeme alespoň zásadu starých bylinkářů, kteří věřili v sílu Měsíce - při dorůstajícím Měsíci se sbírají nadzemní části bylin, a při ubývajícím Měsíci kořeny, oddenky, či cibule.

Nejdéle hodinu po sběru bychom měli bylinky zpracovat. Vybrat si můžeme z mnoha zpracovatelských metod – sušení, nakládání, výroba tinktur, zamražení, vaření sirupů, šťáv,…

Nejrozšířenějším způsobem konzervace bylin je sušení. Tato základní dovednost každého bylinkáře se řídí několika správnými zásadami -  sušíme vždy na suchém, dobře větraném tmavém místě bez přímého slunečného svitu, při teplotě 30 – 40 °C. Před sušením bylinky rozložíme v tenké vrstvě na závěsné sítě nebo čistý bílý papír, abychom předešli znehodnocení zapařením. Sušit můžeme i celé natě, které svážeme provázkem a zavěsíme. Kořeny zbavíme mechanicky nečistot, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a sušíme při teplotě 50 – 60°C

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení